Duurzaamheid

“Kleding die er goed uitziet, maar ook verdomd lekker voelt!”

 

NYMA Clothing werkt zoveel mogelijk samen met leveranciers die de groei en uitbreiding van biologisch katoen actief stimuleren. Het overgrote gedeelte van onze collectie is dan ook gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Het uiteindelijke doel is om alle producten te gaan produceren in biologisch katoen.

Onze leveranciers beschikken over een licentie van de Soil Association en de Control Union om biologisch katoenen kleding te leveren die valt onder de Global Organic Textile Standard (GOTS). Daarnaast hebben zij een licentie om het Soil Association Organic Standard logo (zie hieronder) te gebruiken voor alle kleding die voldoet aan deze biologische criteria.

 

Siol assosiation


Global Organic Textile Standard (GOTS)

Say what? Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale standaard voor biologische kleding en textiel. GOTS gaat uit van 100% biologische grondstof. Kleding en textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. Het percentage staat vermeld in het etiket. Door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot stof. Dat gaat om zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

De volgende sociale criteria maken onderdeel uit van de GOTS standaard:

• Werknemerschap is op vrijwillige basis
• Geen gedwongen arbeid
• Vrijheid van vakvereniging en recht op collectief onderhandelen
• Veilige en hygiënische werkomstandigheden
• Geen kinderarbeid
• Betaling van een leefbaar loon
• Geen discriminatie van werknemers
• Geen excessieve werktijden
• Er wordt voorzien in arbeid op regelmatige basis
• Harde of inhumane behandeling van werknemers is verboden


Waarom biologisch katoen?

Is dat niet voor geitenwollensokken-types? Eh nee, dude. Die tijd is allang voorbij. Katoen is het meest waardevolle non-food landbouwproduct maar wordt tevens world’s dirtiest crop genoemd. Overgeven, verlammingen, incontinentie, coma en zelfs overlijden zijn enkele van de vele bijeffecten waar landbouwers en kinderen onder lijden in ontwikkelingslanden die regelmatig worden blootgesteld aan pesticiden die veelal verboden zijn in het Westerse landen.

Meer weten over dit onderwerp? Check ook eens de volgende pagina’s:

www.aboutorganiccotton.org

www.pan-uk.org

www.ejfoundation.org

www.organicexchange.org